2012. máj 17.

A tengerparttól távolodva

írta: csatanga
A tengerparttól távolodva

 

 
9. nap
Szicília belső vidéke is igen szép és érdekes látnivalókkal örvendezteti meg az érdeklődőket. Pantalica, Caltagirone, Palazzolo Acreide, Catania, mind egyedi szépségekkel büszkélkedhetnek.
 
Mai napunkat ismét egy bemelegítő túrázással kezdtük Pantalica necropoloisát látogattuk meg. Parkírozni az út mentén lehetett, majd a bódéban bejegyezték a 3 magyar látogatót, s kedves útbaigazítás után, térképpel felszerelkezve útrakeltünk. Közel 5000 sírkamrát vájtak a homokkő hegyoldalba, s ez az egyik legrégebbi (ie.12.sz) feltárt terület a szigeten. Keskeny ösvényen haladtunk a sírok, fügekaktuszok, néhol kellemes árnyékot biztosító fák között Egy-egy széles kőpárkányról lenézhettünk az Anapó folyócska által vájt mély szurdokvölgybe. Káprázatos látvány, a fehér sziklák és a zöld növényzet kontrasztja festői.
 
 
Lent a folyónál kempingezőkkel találkoztunk, akik nem voltak restek és lecipeltek egy méretes görögdinnyét, s ott hűtötték a vízben.
 
Következő állomásunk Palazzolo Acreide, Val di Noto egyik barokk városkája volt, szép templomokkal, s a jelenlegi városon kívül elhelyezkedő akrai romokkal. Belépő fejenként 4 €. Kis füzetet kaptunk, ami segítségével megnézhettük az ásatásokat. A 700méter magasan fekvő várost még az ie. 7. században alapították. A görög színház az ie.3.századból való,
 
 
a római korban átépítették, az ókeresztény és bizánci sírokat, sírkamrákat, homokkőbe vésett képeket nyugodtan szemlélhettük, mivel nem volt tömeg, mint a felkapottabb látványosságoknál.. Hangulatos volt az árnyas fák alatt sétálgatni. Majd visszavittük az ismertetőfüzetet a jegyszedő hölgynek s továbbutaztunk, a kanyargós utakon, a 62 km-re fekvő Caltagironéba. Már bőven a szieszta időben jártunk, így 1-2 turistán kívül, senki nem volt az utcákon, amin nem is csodálkoztunk, a rekkenő hőség miatt. Az alsóvárosban, a főtér közelében simán lehetett parkolni. A város 3 dombon terül el, s majolikagyártásáról híres. Először a lenti templomot néztük meg, majd a nagy lépcsőn (ahol épp valami Vespa kiállítás volt) felcaplattunk a felső városba, a Santa Maria al Monte főtemplomhoz. A keresztutcák a nagy lépcsőbe futnak be mindkét oldalról. Az egyik benyílóban apácák kávéztak.
 Minden egyes lépcsőfok oldalát más és más csempe borította.
 
 
 A templomok kupolája is színes kerámiával díszített.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Innen már csak kb. 30 km Piazza Armerina pontosabban a városon kívül fekvő Casale római villája. A nagy parkolóból az útmenti árusok bódéjai mellett sétálhattunk a Maximianus Herkules császár villájának maradványaihoz. A több, mint 4000m2 elhelyezkedő mozaikpadlói a világörökség részét képezik. A mozaikok plexitető alatt vannak, nehogy az időjárás kárt tegyen bennük. Mitológiai jelenetek, vadászjelenetek cirkuszi játékok szerepelnek az ábrázolások között. Valamint bikinibe öltözött, tornázó lányok a „tíz fiatal lány” termében.
A parkolóba visszatérve döntenünk kellett, hogy a sziget köldökének nevezett Enna, vagy a korábban kimaradt Catania felé vegyük az irányt. Catania mégiscsak Szicília második legnagyobb városa, így kelet felé fordultunk és az autópályán hamarosan meg is érkeztünk. Közben ébredeztek az emberek és kezdett a forgalom megélénkülni.
A város központja a Dóm tér, itt keresztezi egymást a város két fő útvonala a via Etnea illetve a via Vittorio Emanuel II.
A dóm fekete lávakőből épült, s az 1693-as földrengés után nyerte el mai barokk stílusát.
 
 
 
Előtte az elefántos kút áll, melyet szintén lávakőből faragtak 1736-ban és ez a város jelképe. Cataniaban született Vincenzo Bellini, zeneszerző, szülőházát múzeumnak rendezték be. Sajnos már zárva volt, mint ahogy a közelben található ie. 5. században épült görög színház is. A St. Nicolo templom szintén barokk stílusban épült, mint ahogy a város sok más épülete is. A nemzetközi üzletekkel tarkított főutcán elsétáltunk a városi parkhoz – Villa Bellini- ahol csodálatos délszaki növényekben gyönyörködhettünk, s az Etna közelsége és látványa ámulatba ejtett bennünket. Miközben sétálgattunk nagy dudálásra lettünk figyelmesek. Két motoros száguldott egymás mellett, végig az úttesten, az egyik ráadásul állva, vörös kendővel a nyakán, s felemelt kezében egy hosszúkás tárgyat tartott. Miután már a parkban ücsörögtünk, nagy szirénázás hallatszott, így a fantáziánk rögtön beindult, s már lelki szemeink előtt e legvéresebb vendetta jelent meg.
A park, a háttérben füstölgő Etnával, s a különleges trópusi növényeivel igen megkapó látvány volt, de ezt leszámítva Catania nem igazán nyerte el a tetszésemet. Valószínűleg a néhány nappal azelőtti kitörésből maradt hamu még szürkébbé tette a várost, mint ahogy (bár érdekesnek ígérkező) lávakőből készült épületek is. Örülök, hogy nem repülővel érkeztünk és nem itt szereztük az első benyomásainkat a szigetről, mert ez volt az egész utazásunk során a legkevésbé tetszetős hely. Persze, lehet, hogy hosszabb időt eltöltve jobban megbarátkoztunk volna vele… ez a pár óra csak a felszín megkapargatására volt elegendő. Ráadásul hazafele az Auchanban sikerült jól összevesznünk, így síri hangulatban értünk vissza, az éjszaka közepén, Siracusába.
Szólj hozzá

9.nap Pantalica Palazzolo Acreide Piazza Armerina Catania