2012. már 05.

Autóval Szicíliába - Előkészületek

írta: csatanga
Autóval Szicíliába - Előkészületek

 

Természetesen egy ilyen hosszú utat (az útvonaltervező szerint 1888 km, 18 óra) egyfolytában megtenni lehetetlen s egyben értelmetlen is, ezért első nekifutásként, megkezdődött a programok, látnivalók keresése, megszervezése. Olaszország megismeréséhez, egy egész élet is kevés lenne, nem véletlenül utazgatnak az olaszok is annyit, amennyit csak lehetőségük engedi. Minden apró kis településen rengeteg történelmi, művészeti emlékre bukkanhatunk. Ezért rengeteg potenciális programot gyűjtöttem ki, ami közül az út során majd csemegézhetünk. Persze szomorú szívvel hagy ki az ember bármit, de néhány napba nem lehet mindent bepréselni. Az utazás során a kisebb településekre, rövidebb időt igénylő, ámde mégis érdekes látványosságokra koncentráltunk. Nagy városok, melyek egész napos elfoglaltságot igényeltek volna nem fértek be, mert akkor nem tudtunk volna haladni. Térkép és útvonal tervezők böngészése, idő és ár kalkuláció, hogy az egy napra eső utazás és nézelődés ideje arányos legyen, mind átgondolást igényelt.
„Ember tervez, Isten végez!”- ezt csak zárójelben jegyzem meg, majd élesben igazolódik, vagy sem…
 
Szeretem a régi jól bevált, s bő tartalommal bíró Panoráma útikönyveket, csak sajna az idő kissé elszáll már felettük, ezért beszereztem néhány modernebb külföldi szerző tollából származó zsebkönyvet is, illetve az internetes útibeszámolókat böngésztem át. A neten található Olaszországról 1-2 jó, angol nyelven íródott olasz oldal, ezek is nagy segítségemre voltak.
 
Következett a szálláskeresés. Ehhez is az internet nyújtott segítséget.- Mennyit változott a világ! Az ember a szobájában ülve pikk-pakk lefoglalhatja a világ bármely pontján a megfelelő bungit, villát lakosztályt, bármit.
Mi lehetőleg „bed and breakfast” megoldásban gondolkodtunk és átlag 50 €/nap/2felnőtt+1 gyerek fölé nem szerettünk volna menni.
Több oldalon próbálkoztunk, míg a magát legolcsóbbnak hírdető, nemzetközi netes portálban valóban nem csalatkoztunk.
A szálláskeresés viszonylag időigényes feladat, s naponta hullanak ki a jobb lehetőségek. Időben elkezdtük, s még így is volt bosszankodás, mikor a foglalás előtt néhány kinézett szállásnál megjelent, hogy „Nincs több hely, utolsó foglalás 21 perccel ezelőtt”, s kezdhettük elölről.
Tehát a legtöbb választott szállásunknál az ár tartalmazta a reggelit is, volt ahol büféreggelit. A különbség annyi, hogy míg a büféreggelinél svédasztalról annyit töm az ember magába, amennyit bír, a reggelinél viszont elképzelhető, hogy ferde szemmel néznek rád, ha másodszor kérsz narancslét.
 
A visszaigazolások kinyomtatása, utiokmányok, biztosítások, autó ellenőrzése után kezdődhet a csomagolás, s végre elindulhatunk a nagy kalandra!
Szólj hozzá