2019. feb 04.

Jégbefagyott ember, ősember rajzok, s a Lombard Via Mala

írta: csatanga
Jégbefagyott ember, ősember rajzok, s a Lombard Via Mala

sam_0505.JPG  

Olaszország csodálatos! Észak-Olaszország a gyönyörű hegyeivel, festői völgyeivel, különleges régészeti emlékeivel, némi különlegességgel fűszerezve elvarázsolja az embert.

Az első felgöngyölítetlen bűnügy

Dél-Tirol tartomány fővárosa Bolzano (Bozen) A hegyek között épült, helyes kisváros egyik legérdekesebb múzeuma a Dél - Tiroli Régészeti Múzeum, ahol az 1991-ben megtalált jégbefagyott ember Ötzi nyomába eredhetünk.  Az egész múzeum róla szól, megtudhatjuk milyen ruhát hordott, mit evett, honnan került a hegyek közé. Ötzi mumifikálódott teste is megtekinthető egy kis ablakon keresztül. Egy hűtőkamrában fekszik szegény, ez lett a végső nyughelye 5300 év után. A legkülönlegesebb információ, ami a hosszú kutatások során kiderült róla, hogy valaki elöl menekült és ez a valaki megölte őt, erre bizonyíték a vállában talált nyílhegy. Valószínű ebbe a sebesülésbe halt bele, s fagyott a gleccserbe, milyen különös a sors, az olvadás során előkerült Ötzit ma sok ezer ember látogatja a világ minden tájáról, a gyilkosa pedig bár valószínűleg túlélte, de az idők múlásával csak egy ismeretlen gyilkossá vált.

A múzeum logója egy jégkristály benne egy emberi alakkal, belépőjegyként ezt rögtön meg is kaptuk és felragaszthattunk matricaként a pólónkra. A négy emelet bejárása rengeteg érdekes információt nyújt a környékről, Ötzi köré kanyarítva a látnivalókat.

Bolzano hangulatos kis utcáin érdemes sétálni egyet, mivel sok szép épületet rejt a hegyek közt elterülő városka. Az árkádos bevásárlóutca egyik legjópofább „táblája” a kutyusos, ami a tisztaság megtartására ösztönzi a gazdikat, ilyen tábla nekem is kéne!

Kőbe vésett emlékek

Bolzanótól délre, átkelve a Tonale hágón, az Iseo –tó felé haladva elérkezünk a Camonica völgybe . A hegyek közé ékelődött, gleccser vájta, 80 kilométer hosszú völgyben az Oglio folyó folyik, s a táj páratlan szépsége a különleges vésetek nélkül is megérne egy kirándulást.

Körülbelül 160 kilométer megtétele után érkezünk Capo di Ponte-be, a Camonica - völgy központjába. Itt az információs irodában minden tájékoztatást megkaphatunk és beszerezhetjük a szórólapokat és a környék felfedezéséhez szükséges térképeket.

A hely, ami az országban az első

 Camonica - völgy sziklarajzai 1979-ben kerültek fel, Olaszországból elsőként az UNESCO Világörökségi Listájára. Az Európában eddig feltárt legnagyobb sziklarajz gyűjtemény legrégebbi karcolatai a 12000 évet is elérhetik. Több generáció rajzolt ugyanazokra a sziklákra, s a vésetek száma elérheti a 300 000 is. A legkorábbi ábrázolások a szarvast és a vadászt örökítik meg. Láthatók pálcikaemberkék, vallásos jelenetek, sőt összefüggő jelenetek is a mindennapi életről, falvakról, háziállatokról, vadászatról, fegyverekről, táncról, Istenségről, sőt még írásjelek is.

A terület több helyszínt és parkot foglal magába Sonicotól, Darfo Boario Termeig. A legnagyobb park és a legtöbb ábrázolás Capo di Ponte-ben a Naquane Nemzeti Régészeti Parkban található. Ez az első történeti park, 1955-ben alapították.

 

 Gyönyörű környezetben, öreg fák közt, 5 különböző úton, 3 kilométer hosszan sétálva kutathatunk a sziklákon a különböző ábrázolások után. Minden szikla mellett tábla jelzi, hogy mi látható rajta, mit kell keresni. Remek szórakozás vizslatni, keresgélni az őskori alkotásokat.

 

 Rossz, veszélyes út

Ha már Darfo Boario Termeben járunk érdemes felkeresnünk egy kevésbé ismert szurdokot, ami nem olyan híres, mint svájci társa, de hasonlóan káprázatos természeti látvány. A szűk szoros, a Lombard Via Mala, más néven Via Mala di Scalve.  A Scalva völgyében haladó úton Angolo Terme felé kell haladni, már ez az út is igen hangulatos, miután áthaladtunk a második alagúton, de még nem értük el a harmadikat, jobb kéz felöl, meglátunk egy V betűhöz hasonlatos jelzést. Itt kell lehajtani az útról, itt található a parkoló is. Innen a régi, már nem használt aszfaltos úton elindulva alagutakon és nyitott kőfülkéken keresztül kirándulhatunk.  1-2 méter hosszú, üvegpadlójú,  benyúló kilátón kimerészkedhetünk a mélység fölé is.  A két szikla nagyon közel van egymáshoz, felejthetetlen látvány.

 

Ötzi különleges története, sziklák böngészése ősrégi rajzok után, egy kis kirándulás a káprázatos tájon, esetleg megtoldva Gardaland izgalmas vidámparkjával vagy útban hazafelé egy tengeri fürdőzéssel, minden korosztály számára élményteli utazást ígér.

Ez a cikk korábban egy másik oldalon jelent meg, ami sajnos még szárbaszökkenés előtt elhervadt. Ide valami oknál fogva a képeket nem tudom feltölteni, ezért, ha a képanyagra is kíváncsi vagy itt találod meg:

Képek:facebook

 

Szólj hozzá

családi nyaralás Olaszország Dél-Tirol