2012. júl 20.

Az Adria déli részén

írta: csatanga
Az Adria déli részén

Alberobello újratöltve képekkel

18.nap Apulia, Alberobello, Fasano,Castel del Monte, san Giovanni Rotondo

 t3.PNG

Mikorra összecsomagoltunk terített asztal várt bennünket. A reggeli nem volt olyan tuti, mint a szállás. Mivel a srác maga „készítette”, így zacskós kaját kaptunk. Viszont bőséges volt, válogathattunk a különböző előregyártott sütik, kekszek… közül. Ital is volt bőségesen és a konyha is a rendelkezésünkre állt.

Csináltunk néhány fényképet a szobáról és a környékről, majd elbúcsúztunk. Hamarosan megérkeztünk Alberobello kisvárosba.

Alberobello  hírnevét a trulliknak köszönheti. Ezek a habarcs és fa tartószerkezet nélkül épült hengeres vagy négyszögletes alaprajzú kőből épített házikók ma a Világörökség részét képezik. Nagyon érdekesek, s az egész város tiszta, rendezett, szép. A parkolásnál ajánlatos ügyelni, mivel a parkolóőrök egész ott tartózkodásunk alatt le és fel korzóztak és írták a büntetőcédulákat. Ezért kissé sietősre vettük látogatásunkat.

2023-ban újra Ha már volt lehetőségem újra ellátogatni ebbe a kis ékszerdobozba,12 év elmúltával, teszek fel még néhány képet.Mostanában úgyis sokan jártok arra a fapadosnak köszönhetően.

t2.PNG

t1.PNG

t4.PNG

t5.PNGt6.PNG

Ezután következett utazásunk fénypontja. Fasanóban meglátogattuk a Szafari Parkot. Nem voltunk még ilyen helyen, a mi életünkből kimaradt a gänserndorfi szafaripark. Mikor szerettünk volna elmenni, addigra kiderült, hogy bezárt.

őz.JPG

A belépő elég húzós volt, de azt mondhatom megérte, mert leírhatatlanul tetszett.(19,50€/fő). Sajnos az eső, hol rákezdett, hol abbahagyta, de végülis a kocsiban nem áztunk. Az elején a muflonok, őzikék, szarvasok sétálgattak a kocsi körül, be-benéztek valami finomfalat reményében. Zsilipelős rendszerben engedték be a kocsikat a nagyvadak közé, mint például oroszlánok, tigrisek, medvék Aztán következtek a zsiráfok, antilopok, zebrák és más növényevők. Az emuk igen erőszakosak voltak, kopácsoltak az ablakon mindenáron kajához szerettek volna jutni. Ez volt az autóval bejárható rész.

Volt egy másik egy gyalogosan látogatható része is. Ott először kis maketteken nézhettük meg a déli nevezetességeket. Majd beszállhattunk egy kis „dotto” vonathoz hasonlító járgányba, aminek a teteje és az oldala rácsos volt. Ezzel bevittek bennünket a majmok (páviánok) közé. Ők már lesben álltak és amikor megérkeztünk sorra felugráltak a vonat tetejére, oldalára. Kis lukakon lehetett nekik csemegét kigurítani. Mi kölesgolyót gurítottunk nekik, amit úgy látszik, szerettek, mert csak úgy lökdösték egymást el a lyuktól. Nagyon ügyesen alátartották a mancsaikat, nehogy a földre pottyanjon az eleség..

A következő attrakció egy sínautó volt, ami a vadállatok fölé vitt be (barna maci, jegesmaci, orrszarvú, víziló), majd a végállomásánál , egy tónál, amiben fókák úszkáltak, ki lehetett szállni és körbejárni. Pont mire odaértünk nagyon rázendített az eső. Sajnos a sínautó sem bírta és egy sörsátor alatt kellett várakoznunk, míg egy kisvonatot értünk nem küldtek és ki nem vittek.

Volt még egy vidámpark része is, de az eső miatt, az nemigen működött, meg sajnos időnk sem volt több, mert a szállásunk nem a szomszédban volt. Így átváltottuk átázott ruháinkat és indultunk tovább Castel del Monte felé.

Az esőfelhők követtek bennünket, ezzel különös sejtelmes színeket kölcsönözve a tájnak. Káprázatos látvány volt II. Stauf Frigyes nyolcszögletű, nyolctornyú vadászkastélya a hegytetőn, mögötte a sötét égbolttal. A várat szépen újjáépítették (legalábbis gondolom, hogy ilyen tökéletes állapotban nem maradhatott fenn. II. Frigyes német király volt 1220-ban koronáztatta magát Rómában császárrá.) Belépő 6,5 €/fő.

Mire visszaértünk a kocsihoz eleredt az eső. Utunkat a csizma sarkantyújában fekvő San Giovanni Rotondo felé vettük, ahol aznapi szállásunk volt. Itt már kellett az autópályáért fizetni (Monte S. Angelo 60km - 4,6 €)

 

Szólj hozzá

Dél-Olaszország Apulia Alberobello Fasano Castel del Monte 18.nap